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Contribution of β-lactamase production to the resistance of mycobacteria to β-lactam antibiotics

dc.rights.licenseCC0en_US
dc.contributor.authorQUINTING, Birgit
dc.contributor.authorReyrat, Jean-Marc
dc.contributor.authorMonnaie, Didier
dc.contributor.authorAmicosante, Gianfranco
dc.contributor.authorPelicic, Vladimir
dc.contributor.authorGicquel, Brigitte
dc.contributor.authorFrère, Jean-Marie
dc.contributor.authorGalleni, Moreno
dc.date.accessioned2021-03-19T10:36:01Z
dc.date.available2021-03-19T10:36:01Z
dc.date.issued1998-03-10
dc.identifier.urihttps://luck.synhera.be/handle/123456789/855
dc.identifier.doi10.1016/S0014-5793(97)00286-Xen_US
dc.description.abstractFEBS Letters 406 (1997) 275-278en_US
dc.description.abstractfrMycobacterium fallax (M. fallax) est naturellement sensible à de nombreux antibiotiques β-lactamines (CMI <2 µg / ml) et dépourvue d'activité β-lactamase. Dans cet article, nous montrons que la production de la β-lactamase de Mycobacterium fortuitum par M. fallax a augmenté de manière significative les valeurs de MIC pour les bons substrats de l'enzyme, alors que la puissance des substrats pauvres ou des inactivateurs transitoires n'a pas été modifiée. Les taux de diffusion des β-lactames à travers la couche d'acide mycolique étaient faibles, mais pour tous les composés étudiés, les temps de demi-équilibration étaient tels qu'ils n'affecteraient que marginalement les valeurs de CMI en l'absence de production de β-lactamase. Ces résultats soulignent l'importance de la dégradation enzymatique comme facteur majeur de résistance des mycobactéries aux pénicillines.en_US
dc.description.abstractenMycobacterium fallax (M. fallax) is naturally sensitive to many β-lactam antibiotics (MIC < 2 µg/ml) and devoid of β-lactamase activity. In this paper, we show that the production of the β-lactamase of Mycobacterium fortuitum by M. fallax significantly increased the MIC values for good substrates of the enzyme, whereas the potency of poor substrates or transient inactivators was not modified. The rates of diffusion of β-lactams through the mycolic acid layer were low, but for all studied compounds the half-equilibration times were such that they would only marginally affect the MIC values in the absence of β-lactamase production. These results emphasize the importance of enzymatic degradation as a major factor in the resistance of mycobacteria to penicillins.en_US
dc.description.tableofcontents1. Introduction 2. Materials et method 2.1. Bacterial strains, plasmid and culture conditions 2.2. Antibiotics 2.3. Kinetics of extracellular and cell-bound β-lactamase production 2.4. Properties of the β-lactamase 2.5. Determination of the MICs 2.6. Assay of M. fallax cell wall permeability towards β-lactam antibiotics 3. Results 3.1. β-Lactamase production by M. fallax pIPJ42* and kinetic parameters 3.2. MICs of M. fallax with and without pIPF42* 3.3. Permeability of the cell wall of M. fallax 4. Discussionen_US
dc.language.isoENen_US
dc.publisherWiley Online Libraryen_US
dc.relation.ispartofFEBS Lettersen_US
dc.rights.uri?en_US
dc.subjectMycobacterium fallaxen_US
dc.subjectMycolic aciden_US
dc.subjectβ-Lactamaseen_US
dc.subjectDiffusionen_US
dc.subjectMinimum inhibitory concentrationen_US
dc.subject.frMycobacterium fallaxen_US
dc.subject.fracide mycoliqueen_US
dc.subject.frβ-lactamaseen_US
dc.subject.frDiffusionen_US
dc.subject.frconcentration inhibitrice minimaleen_US
dc.titleContribution of β-lactamase production to the resistance of mycobacteria to β-lactam antibioticsen_US
dc.title.frContribution de la production de β-lactamase à la résistance des mycobactéries aux antibiotiques β-lactaminesen_US
dc.typeArticle scientifiqueen_US
synhera.classificationSciences du vivant>>Microbiologieen_US
synhera.institutionAutreen_US
synhera.otherinstitutionULiègeen_US
synhera.otherinstitutionUniversité de l'Aquila (Italie)en_US
synhera.otherinstitutionInstitut Pasteur (Paris)en_US
synhera.cost.total1en_US
synhera.cost.apc1en_US
synhera.cost.comp1en_US
synhera.cost.acccomp1en_US
dc.description.versionOuien_US
dc.rights.holder?en_US


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